петак, 29. јун 2012.

ŽUTICA

 Napisao Milan Stanić                                                                                                                

Meridijan žučne kese je jang, odgovara godišnjem dobu «proleće» i elementu «drvo». Najveća aktivnost energetskog meridijana žučne kese je od 23 do 01 čas.

Meridijan žučne kese je tesno povezan s meridijanom jetre. Njihova funkcionalna stanja su međusobno povezana. Meridijan se koristi kod različitih sindroma bolesti: migrena, facijalni bolovi, pojedini upalni procesi uva, očiju, sinusa. Dejstvo je manifestovano i kod drugih simptoma bolesti, takvih kao što su međurebarna neuralgija, lumbago, išijas, artritis, a naročito oboljenje skočnog zgloba, kolena i kukova, a takođe i oboljenja žučne kese i odvodnih žučnih kanala.
Meridijan upravlja najmanjim od dvanaest organa, i možda se zbog toga stiče utisak da žučnu kesu možemo odstraniti bez štete po zdravlje čoveka. Kako govore: «Nema organa, nema ni problema?». Zaista, za savremenu hiruršku tehniku ova operacija nije najkomplikovanija, ali da li je uvek dobar najjednostavniji put? Naivan bolesnik će možda poverovati da će se posle operacije poboljšati lučenje žuči. Iskusnog hirurga ćete teže u to uveriti, jer on zna da je: planirana operacija - rezultat nemogućnosti lečenja klasičnim putem. Čak i ukoliko posle operacije šavovi ne budu ometali proticanje žuči, uzrok koji je doveo do oboljenja sistema žučne kese ostaje i nastavlja da uništava organizam. Operacija obično ne znači da ljudi više ne treba da vode računa o svom zdravlju, i zašto da se onda ne započne blagovremeno proces obnavljanja organizma.

Žučna kesa je rezervoar u kojem se sakuplja žuč koju izlučuje jetra. Ukoliko žuč sadrži veću količinu holesterola, prilikom njenog zadržavanja i zgušćavanja, a takođe i prilikom povećanog sadržaja holesterola u žuči, dolazi do taloženja njenih «kristala». Sjedinjavajući se, takvi «kristali» obrazuju «kamenje» koje  sadrži holesterol i žučne soli.
Akutna upala je karakteristična po iznenadnim jakim bolovima u gornjem desnom delu trbušne duplje, koji se paroksizmalno pojačavaju i proširuju na leđa i desno rame. Kao po pravilu, praćena je mučninom, povraćanjem, povećanom temperaturom, obično pogađa žene srednjih godina i može biti izazvana preteranim unošenjem masne hrane.

Žutica

Karakteristična je po žućkastoj pigmentaciji kože i beonjače očne jabučice, a takođe i po tamno-žutoj boji mokraće. Prilikom pregleda se smatra da je glavno klinički simptom – žutilo beonjače očne jabučice. Po pravilu, od žutice se može bolovati u detinjstvu, mladosti i srednjim godinama. U savremenoj medicini razlikuje se parenhimatozna (jetrena) žutica, opstrukciona (podjetrena) žutica, hemolitička (nadjetrena) žutica i dr.

BIOKOREKCIJA ŽUTICE

Prva faza – sprovođenje detoksikacije i povezivanje crevnog holesterola.

1.    «DVOSTRUKA CELULOZA» sažvakati i obavezno popiti s 1 čašom vode, u toku dana popiti najmanje 2 litra tečnosti. Početi sa 1 tabletom 2 puta na dan, zatim postepeno povećavati dozu do 3-6 tableta 2-3 puta na dan (za vreme aktivnosti kanala debelog creva od 5-7 časova, kanala tankog creva  od 13 do 15 časova, kanala trostrukog grejača od 21 do 23 časa). Tablete možete da izmrvite i rastvorite u 200 ml mlake vode i ostavite da odstoji 5 minuta i onda popijete. Treba da unosite dovoljno tečnosti da se ne bi pojavili bolovi u stomaku i zatvor. Ne preporučuje se istovremena upotrebla sa HITOZANOM kod akutne faze čira na želucu i 12-palačnom crevu, čirnog kolitisa i enterokolitisa, deci do 6 godina, i treba pažljivo prepisivati deci u uzrastu od 7 do 12 godina.
Predviđena doza za kuru – 14 dana.

Druga faza – obnavljanje poremećenih procesa razmene holesterola.
2.    «BIOKALCIJUM» uzimati po jednu kafenu kašičicu sa 250 ml vode ujutru, 30 min. pre doručka, piti u malim gutljajima.
3.    «BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE – TABLETE»
uzimati pre jela po 2 tablete 2 puta na dan, dobro sažvakati. Popiti sa ½ -1 čašom mlake vode.
4.    «DIGEST» uzimati po 2 tablete 2 puta na dan posle svakog obroka, bez obzira na period aktivnosti meridijana, dobro sažvakati. Popiti sa ½ - 1 čašom vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Treća faza – normalizacija funkcije žuči i jetre.
5.    «HOLIKAN»  po 2 kapsule ujutru 30 min. pre jela popiti sa 250 ml vode.
6.    «CINK» uzimati po 2 kapsule 2 puta na dan, 30 min. pre doručka, i 1,5h posle večere popiti s vodom.
7.    «SAN GAO» uzimati po 1 kapsulu  2 puta na dan, 30 min. pre jela, piti s vodom.
Predviđena doza za  kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije – 2,5 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 2 kure.

Нема коментара:

Постави коментар