четвртак, 28. јун 2012.

BOLESTI ZUBA

 Napisao Milan Stanić

Stalni zubi počinju da rastu od šeste godine života, a u periodu od 12-14 godine u usnoj duplji dolazi do prestanka njihovog rasta i razvoja. Nešto malo kasnije izbijaju umnjaci, i tada se u usnoj duplji formiraju svi zubi (32 zuba).
Zaštita je neophodna od jakog pritiska prilikom žvakanja, od osetljivosti na toplo i hladno, od hemijskog uticaja, kiselina i od dejstva bakterijskih otrova.
Osnovni uzrok upale desni (gingivitis) je naslaga na zubima ili zubni kamenac koji nastaje od nje.  Bakterije koje se nagomilavaju u naslagama i kamencu mogu da prodru kroz ivicu desni i da izazovu njihovu upalu.
Parodontopatija je proces gubljenja (resorpcija) i povlačenja potpornog aparata zuba, to nije upalni proces i nastaje usled pojave zubnog kamenca i slabe higijene zuba.
Karijes (kvarenje, truljenje zuba) nastaje zbog bakterija koje izazivaju vrenje šećera i obrazovanje kiseline. Ove kiseline ispiraju mineralne supstance, najpre sa zubne gleđi, a zatim i sa dentina, i korak po korak uništavaju ceo zub. Filozofija rada zubara i stomatologa je u tome što se oni trude da po bilo koju cenu spasu oboleli zub, pri čemu se često koriste jakim, snažnim i toksičnim materijalima.
To je zbog toga što stomatolozi ne vide toksične rezultate svog rada. Ukoliko Vam stave plombu od žive i amalgana, i ako posle izvesnog vremena budete imali probleme s bubrezima,  sigurno se nećete obratiti stomatologu.
Mnogi ljudi, koji više brinu o zdravlju, primećuju da je kod njih došlo do nastanka tumora i pojave drugih zdravstvenih problema otkad su stavili sintetičke ili metalne plombe. Razlog je jednostavan – većina stomatoloških sintetičkih masa i metala sadrži poznate kancerogene i druge štetne i toksične materije.
Važno je da zapamtite da je krunica – recept za nesreću, jer se ispod nje uvek nalaze mikrobi (Clostridium) koje dovode do pojave hronične intoksikacije, smanjenja imunološke zaštite i nastanka tumora.
Mnogi smatraju da je porcelan dobra zamena za sintetičke mase. Porcelan sadrži oksid aluminijuma i druge metale, koji služe da bi se dobile različite nijanse.
Veoma često nastaju oboljenja u usnoj duplji – aftozni stomatitis ili upala sluzokože u ustima - «ustobolja», koja se manifestuje zagnojenošću  usne duplje. Dokazano je da do poboljšanja dolazi ukoliko se koriste preparati cinka, folne kiseline, vitamina B12 i gvožđa.

BIOKOREKCIJA BOLESTI ZUBA

Prva faza – učvršćenje zubne gleđi, protivupalno dejstvo.
1. Higijenu zuba održavati sa zubnom pastom Tjanši sa lekovitim biljem.
2.«TABLETE ZA ŽVAKANJE S BIOKALCIJUMOM»: po 2 tablete ujutru (7-9 č) posle pranja zuba sažvakati ili sisati. Deci od 1-3 godine – 1 tableta, 3-7 godina – do 2 tablete.
3.«BIOCINK» po 2 kapsule 30 min. pre doručka popiti sa 250 ml pročišćene vode. Deci od 3 do 10 godina se preporučuje da uzimaju 1 kapsulu ili da u toplu hranu (kašu) dodaju prašak iz kapsule.

U slučajevima zapuštenog karijesa kod dece, usporeno ispadanje mlečnih zuba, usporen rast stalnih zuba, izražena paradentoza) treba dodatno u program uvesti BIOKALCIJUM ZA DECU  po ½ praška na dan piti ujutru tokom  20 dana, nakon toga 2-nedelje uzimati tableta za žvakanje (po 4 tablete na dan umesto – 2).
Doza BIOCINKA se duplira.
4.    «PROPOLIS» uzimati u toku dana kod upalnih procesa usne duplje, tabletu polako sažvakati u ustima.
Doza: deci do 10 godina: po 1 tableta 2-3 puta na dan; deci do 14 godina: po 1 tableta 4-5 puta na dan; odrasli: 2 tablete 3 puta na dan ili po 1 tableta 6-10 puta tokom celog dana.
5.«HITOZAN» kod gingivitisa, paradontitisa, otoka zuba prašak iz 1 kapsule HITOZANA pomešati s jednom supenom kašikom meda i 1/3 te smese tri puta dnevno posle jela staviti na oboleli deo sluzokože usne duplje u vidu obloga koje se rastvaraju. Uzimati po 2 kapsule HITOZANA uveče sa 250 ml pročišćene vode. Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Druga faza – povećanje procesa razmene u zubnoj pulpi, bolja snabdevenost krvlju, uklanjanje zadaha iz usta.
6.«IKAN» za očuvanje zdravih zuba – popiti po 4 kapsule između obroka sa 250 ml mlake vode. Deci preko 6 godina se preporučuje da piju po 2 kapsule IKANA.
Uzimati pažljivo kod visokog arterijskog pritiska i posle 16 h, da ne dođe do poremećenog sna.
7.«TABLETE ZA ŽVAKANJE S BIOKALCIJUMOM»: po 2 tablete ujutru (7-9 č) posle pranja zuba sažvakati ili sisati. Deci od 1-3 godine – 1 tableta, 3-7 godina – do 2 tablete.

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa – 2 meseca.
Broj kura tokom godine – najmanje 2.

Нема коментара:

Постави коментар