четвртак, 28. јун 2012.

DISBAKTERIOZA CREVA

Napisao Milan Stanić 


Rasprostranjena pojava: susreće se u oko 90% slučajeva među odraslim stanovništvom, i među decom – u 95% slučajeva.
U želucu i dvanaestopalačnom crevu obično nema mikroflore ili postoji siromašna, uglavnom gram-pozitivna mikroflora. Što je deo probavnog trakta distalniji, time je bogatije naseljen mikroflorom. Po pravilu, u crevima su optimalno raspoređeni crevni štapić, bakterije koje izazivaju truljenje, anaerobni i aerobni laktobacili, enterokoke i kvasne gljivice. Ovo stanje se ponekad naziva eubioza.
Normalna crevna mikroflora učestvuje u procesu «zidnog» varenja i sinteze vitamina iz grupe B i vitamina K, čini neškodljivim strane materije (ksenobiotike) radi održanja lokalnog imuniteta. Istovremeno, prilikom smanjene reaktivnosti organizma, crevna mikroflora može da inicira (isprovocira) nastanak atipičnog ulceroznog kolitisa i zloćudnih tumora. Različiti uticaji (psihogeni, hemijski, mehanički, lekoviti – antibiotici i dr.) dovode do promene prirodnog, optimalnog odnosa između mikroflore i na kraju dovode do - disbakterioze.
Aktiviranje uslovno-patogene mikroflore ili pojava patogenih kultura, praćeni su oštećenjem ćelija sluzokože, poremećajem ravnoteže sekrecije i apsorbovanja.
Izdvajaju se sledeće vrste disbakterioze creva:
1.    Disbakterioza kod praktično zdravih osoba (prema uzrastu, češća je kod osoba preko 45 godina) i u dečjem uzrastu, sezonska (na proleće, preko zime) uslovljena hranom, profesionalne prirode.
2.    Disbakterioza kod obolelih (kod oboljenja jetre, gastro-intestinalnog trakta koji nije ifektivne prirode, infekcija, parazita, helmita, ateroskleroze, zloćudnih oboljenja).
3.    Disbakterioza lekovima.
Razlikuju se primarna disbakterioza creva (kod zdravih creva) i sekundarna disbakterioza (kod oboljenja creva).
Osnovni simptomi primarne disbakterioze su: osećaj nelagodnosti, otečenost creva, tegobe u stomaku, prolivi i zatvori, smanjenje imuniteta i radne sposobnosti. Kao indirektna potvrda za postojanje disbakterioze može da posluži redovno otkrivanje velike količine oksalata u mokraći, zbog nedostatka mikroba koji rastvaraju oksalnu kiselinu.
Kod sekundarne disbakterioze gore navedeni simptomi mogu biti prikriveni simptomima osnovnog oboljenja.
Disbakterioza creva je stanje koje se produžava manje-više duži vremenski period, i uz odgovarajuću korekciju može da nestane ili da  poprimi teži oblik. U ostalim slučajevima, disbakterioza je od samog početka praćena različitim simptomima, i ukoliko se ne leči na pravi način, može da poprimi dugotrajan progresivni tok.

BIOKOREKCIJA DISBAKTERIOZE

Najveća aktivnost energetskog meridijana debelog creva je od 5 do 7 časova, tankog creva od 13 do 15 časova.

Prva faza – čišćenje i obnavljanje funkcije creva regeneracijom (obnavljanjem) epitela sa resicama.
1.    «DVOSTRUKA CELULOZA» uveče, 30 min. pre jela, sažvakati ili izmrviti i promešati s vodom 3 tablete i popiti sa 250 ml pročišćene vode. U toku dana piti 2-3 litra tečnosti, računajući i tečnost koja se unosi preko hrane.
2.    «DIGEST» može da se uzima posle svakog obroka bez obzira na period aktivnosti meridijana;  dobro sažvakati po 2 tablete 2 puta na dan. Popiti sa ½ -1 čašom mlake vode.
3.    «BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE – TABLETE» uzimati pre jela, dobro sažvakati po 2 tablete 2 puta na dan. Popiti sa ½ - 1 čašom vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Druga faza – obnavljanje poremećene razmene materije.
4.    «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru sat vremena pre jela 2 kesice čaja preliti sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min. piti  malim gutljajima u trajanju od 10-15 min. po 150 ml  tokom prve polovine dana. Ponovo prokuvati te iste kesice i popiti u drugoj polovini dana.
5.    «BIOKALCIJUM» uzimati po jednu kafenu kašičicu sa 250 ml vode, ujutru 30 min pre doručka, piti malim gutljajima.
6.    «BIOCINK» po 2 kapsule uveče sat i po posle večere, popiti sa 250 ml vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije – 2 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.

Нема коментара:

Постави коментар