Napisao Milan Stanić
Rasprostranjena pojava: susreće se u oko 90% slučajeva među odraslim stanovništvom, i među decom – u 95% slučajeva.
U želucu i dvanaestopalačnom crevu obično nema mikroflore ili postoji siromašna, uglavnom gram-pozitivna mikroflora.
Što je deo probavnog trakta distalniji, time je bogatije naseljen
mikroflorom. Po pravilu, u crevima su optimalno raspoređeni crevni
štapić, bakterije koje izazivaju truljenje, anaerobni i aerobni
laktobacili, enterokoke i kvasne gljivice. Ovo stanje se ponekad naziva
eubioza.
Normalna crevna mikroflora učestvuje u procesu «zidnog» varenja i
sinteze vitamina iz grupe B i vitamina K, čini neškodljivim strane
materije (ksenobiotike) radi održanja lokalnog imuniteta. Istovremeno,
prilikom smanjene reaktivnosti organizma, crevna mikroflora može da
inicira (isprovocira) nastanak atipičnog ulceroznog kolitisa i zloćudnih
tumora. Različiti uticaji (psihogeni, hemijski, mehanički, lekoviti –
antibiotici i dr.) dovode do promene prirodnog, optimalnog odnosa između
mikroflore i na kraju dovode do - disbakterioze.
Aktiviranje uslovno-patogene mikroflore ili pojava patogenih kultura,
praćeni su oštećenjem ćelija sluzokože, poremećajem ravnoteže sekrecije
i apsorbovanja.
Izdvajaju se sledeće vrste disbakterioze creva:
1. Disbakterioza kod praktično zdravih osoba (prema uzrastu, češća
je kod osoba preko 45 godina) i u dečjem uzrastu, sezonska (na proleće,
preko zime) uslovljena hranom, profesionalne prirode.
2. Disbakterioza kod obolelih (kod oboljenja jetre,
gastro-intestinalnog trakta koji nije ifektivne prirode, infekcija,
parazita, helmita, ateroskleroze, zloćudnih oboljenja).
3. Disbakterioza lekovima.
Razlikuju se primarna disbakterioza creva (kod zdravih creva) i sekundarna disbakterioza (kod oboljenja creva).
Osnovni simptomi primarne disbakterioze su: osećaj nelagodnosti,
otečenost creva, tegobe u stomaku, prolivi i zatvori, smanjenje
imuniteta i radne sposobnosti. Kao indirektna potvrda za postojanje
disbakterioze može da posluži redovno otkrivanje velike količine
oksalata u mokraći, zbog nedostatka mikroba koji rastvaraju oksalnu
kiselinu.
Kod sekundarne disbakterioze gore navedeni simptomi mogu biti prikriveni simptomima osnovnog oboljenja.
Disbakterioza creva je stanje koje se produžava manje-više duži
vremenski period, i uz odgovarajuću korekciju može da nestane ili da
poprimi teži oblik. U ostalim slučajevima, disbakterioza je od samog
početka praćena različitim simptomima, i ukoliko se ne leči na pravi
način, može da poprimi dugotrajan progresivni tok.
BIOKOREKCIJA DISBAKTERIOZE
Najveća aktivnost energetskog meridijana debelog creva je od 5 do 7 časova, tankog creva od 13 do 15 časova.
Prva faza – čišćenje i obnavljanje funkcije creva regeneracijom (obnavljanjem) epitela sa resicama.
1. «DVOSTRUKA CELULOZA» uveče, 30 min. pre jela, sažvakati ili
izmrviti i promešati s vodom 3 tablete i popiti sa 250 ml pročišćene
vode. U toku dana piti 2-3 litra tečnosti, računajući i tečnost koja se
unosi preko hrane.
2. «DIGEST» može da se uzima posle svakog obroka bez obzira na
period aktivnosti meridijana; dobro sažvakati po 2 tablete 2 puta na
dan. Popiti sa ½ -1 čašom mlake vode.
3. «BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE – TABLETE» uzimati pre jela,
dobro sažvakati po 2 tablete 2 puta na dan. Popiti sa ½ - 1 čašom vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Druga faza – obnavljanje poremećene razmene materije.
4. «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru sat vremena pre jela 2 kesice čaja
preliti sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min. piti
malim gutljajima u trajanju od 10-15 min. po 150 ml tokom prve polovine
dana. Ponovo prokuvati te iste kesice i popiti u drugoj polovini dana.
5. «BIOKALCIJUM» uzimati po jednu kafenu kašičicu sa 250 ml vode, ujutru 30 min pre doručka, piti malim gutljajima.
6. «BIOCINK» po 2 kapsule uveče sat i po posle večere, popiti sa 250 ml vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije – 2 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.
Нема коментара:
Постави коментар