уторак, 26. јун 2012.

KALCIJUM U PRAHU

KALCIJUM U PRAHU

Sastav Tiens kalcijuma u prahu nudi balansiranu kombinaciju kalcijuma i vitamina A i D.
TIANSHI KALCIJUM U PRAHU TIENS SERBIASastav: Gelaktooligosaharidi (GOS) 4331 mg, nemasno mleko u prahu 3200 mg, prah ribljih kostiju 1600 mg (kalcijum 360 mg (45 %RDA*)) , nemlečna zamena za mlečni krem 600 mg, kakao u prahu 200 mg, saharinska soda zaslađivač 10 mg, askorbinska kiselina 7.5 mg (12.5%RDA*), aroma vanile 5 mg, aroma etil maltol 3 mg, gvožđe (sulfat) 2 mg, retinol vitamina D 2 µg (40 %RDA*), kolekalciferol vitamin A 106 µg (13.25%RDA*).
Kalcijum ima najvažniju ulogu u formiranju i razvoju kostiju i zuba, omogućava koagulaciju krvi, kontrakciju mišića i prenošenje nervnih impulsa.
U sastav ovog proizvoda, osim organskog kalcijuma, dobijenog najsavremenijom metodom iz ribljih kostiju, ulazi i vitamin A. Vitamin A reguliše rast i razvoj kostiju, zuba, i ćelijskih membrana i doprinosi njihovom stvaranju, pozitivno utiče na vid, i štiti organizam od infekcija.
Vitamin D, bez kog nema usvajanja kalcijuma, takođe ulazi u sastav ovog jedinstvenog preparata. Vitamin D je od vitalnog značaja za razvoj koštanog tkiva, kao i za metabolizam.
Usvojivost Tiens Kalcijuma u prahu je preko 90%, što ovaj preparat čini nezamenljivim u prevenciji osteopenije i osteoporoze.
Koštani kalcijum u obliku koštanog brašna koji se dobija fermentacijom ribljih kostiju (400 mg/kes.), vitamini B1, B2, B5, B6, B12, A, E, K, C, D, folna kiselina, mikroelementi – 17 vrsta među kojima su: magnezijum, gvožđe, jod, bakar, mangan, silicijum, fosfor, kalijum, cink, selen i drugi, maltodekstrin, kalijum bifosfat, mono i digliceridi, silicijum-dioksid, lecitin, obrano mleko u prahu, kakao, hidrogenizovano sojino ulje, prirodna aroma vanile.

Kalcijum: zauzima peto mesto među elementima koji se nalaze u sastavu našeg organizma (ugljen dioksid, kiseonik, vodonik i azot). U ljudskom organizmu nalazi se od 1 do 2,2 kg kalcijuma i 600-650 g fosfora.
Oko 99% ukupnog kalcijuma i 70-77% fosfora u našem organizmu ulazi u sastav skeleta.
Soli kalcijuma kao koenzimi učestvuju u regulaciji mnogih najvažnijih funkcija u organizmu:
  1. učestvuje u procesu spajanja i vezivanja ćelija, utiču na gustinu međućelijske tečnosti, što se odražava na funkcionalnu aktivnost ćelija;
  2. s obzirom na to da predstavlja strukturni element ćelijskih membrana, pomaže da hranljive materije dospeju u ćeliju;
  3. učestvuje u regulaciji rada preko 300 enzima;
  4. neophodan je za kontrakciju i relaksaciju (opuštanje) mišića, uključujući i srčani mišić;
  5. utiče na sekreciju insulina;
  6. ima antihistaminska svojstva kod alergijskih stanja;
  7. neophodan je za normalno zgrušavanje krvi;
  8. ima važnu ulogu u prenosu nervnih impulsa (nedostatak kalcijuma dovodi do povećane nadražljivosti);
  9. pomažu oplodnji tako što spermatozoidi imaju s prednje strane tvorevinu od kalcijuma u vidu strelice (akrozom) kojom probijaju omotač jajne ćelije. U slučaju nedostatka kalcijuma, spermatozoid ne može da probije omotač pa zbog toga ne dolazi do oplodnje, što predstavlja jedan od uzroka steriliteta kod muškaraca;
  10. pomaže podmlađivanju organizma, dajući elastičnost koži, sjaj kosi i lepotu noktima;
  11. predstavljaju gradivni materijal za celokupan sistem vezivnog tkiva organizma koji podrazumeva mišiće, fascije, tetive, kožu i kosti;
  12. povećavaju imunitet tako što povećavaju baznost organizma.

Metabolizam kalcijuma u zdravom organizmu
Usvajanje kalcijuma u organizmu čoveka predodređuje jonizacija i zavisi od sadržaja biljnih kiselina, vitamina D, niza mikroelemenata i vitamina u namirnicama.

Dnevne potrebe za kalcijumom menjaju se s godinama

Namirnica
Negativni efekat
Deca 1-5 godina
800-900 mg
Deca 6-7 godina
1000-1200 mg
Sportisti
2000 mg
Većina odraslih
800 mg
Trudnice
1300-1500 mg
Dojilje
1500 mg

S tim u vezi, usvaja se samo 20-30% ukupne unete količine kalcijuma. Kod tako slabe biološke dostupnosti teško je zadovoljiti svakodnevne potrebe organizma za kalcijumom.
Kalcijum uvek deluje u interakciji sa fosforom i zbog toga oni ne mogu da se usvajaju jedan bez drugog. Neophodno je stalno održavati pravilan odnos između tih minerala; za njihovu ravnotežu u krvi odgovoran je vitamin D. Ukoliko je njihov odnos poremećen, onda se kalcijum uzima iz kostiju.
Kada se kalcijum u organizam ne unosi duže vreme, onda ga može zameniti stroncijum, jer su njihove molekularne strukture slične. Štaviše, molekularna rešetka je veća kod stroncijuma nego kod kalcijuma. Otud dolazi do promena u kostima i zglobovima – „izrasline“, „iskrivljenja“, „sabijanje“, „čvoruge“ itd.
Postoji mišljenje da krvni sudovi otvrdnjavaju (kalcifikacija) ili da dolazi do pojave peska i kamena u bubrezima kod visokog sadržaja kalcijuma u krvi.
Ali, u stvarnosti je upravo obrnuto! Baš usled nedostatka organskog prirodnog kalcijuma u organizmu dolazi do patoloških promena po sledećem scenariju.
Preko hrane u organizam duži period ne dospeva 800-1000 mg kalcijuma, već svega 1/3. U tom slučaju u krvi cirkuliše manje od 1% neophodne količine kalcijuma i zbog toga mozak daje naredbu paraštitnoj žlezdi da nadoknadi taj nedostatak. Žlezda luči hormon koji pretvara kalcijum iz kostiju i šalje ga u krv. Pri tome količina kalcijuma koji cirkuliše u krvi može da se poveća na 6%.
Mozak daje drugu naredbu paraštitnoj žlezdi, koja izlučuje novi hormon da bi smanjila nivo kalcijuma u krvi.
Kalcijum ponovo odlazi u „depo“: kosti, zglobove, ligamente, ali ne i na ono mesto gde je uzet, već pored njega, u obliku izraslina, otvrdnuća.
Ovi procesi se posebno aktivno odvijaju posle 35-40. godine, kada organizam počinje da „prebacuje“ kalcijum iz kostiju u krv, pa oko 65-70. godine čovek može da izgubi do 30% kalcijuma iz svojih kostiju. A kao posledica toga nastaju  – osteoporoza, mnogobrojna oboljenja nervnog i kardiovaskularnog sistema.
Treba znati da organizam čoveka u periodu od rođenja pa do 25. godine života nagomilava i lako apsorbuje kalcijum. Zbog toga je u toku trudnoće i perioda dojenja i rasta  detetu neophodna optimalna količina kalcijuma.
Poznato je da je kalcijum alkalni metal koji u čistom obliku praktično ne postoji u prirodi. S obzirom na to da predstavlja aktivno hemijsko jedinjenje, on trenutno oksidiše u dodiru s kiseonikom iz vazduha.
Donedavno se smatralo da su najbolji izvori kalcijuma mleko i sir. Danas je poznato da mleko sadrži kalcijum koji nije svojstven organizmu čoveka, i da bi se on usvojio, neophodno je da se utroši mnogo energije, uključujući i deo sopstvenih rezervi kalcijuma.
Sirevi su, po pravilu, proizvod previranja, prezasićeni su mastima, kuhinjskom soli i pigmentima.
Osnovnim izvorima kalcijuma treba smatrati prirodne namirnice (riblju jetru, morske plodove, sardine, losos, sirovo žumance, mahunarke, kupus, celer, mleko, sremski sir, bele sireve, kajsije, ribizlu, grožđe, breskve, ananas, peršun, spanać, badem, susam), koji sadrže ne samo kalcijum, nego i fosfor, kao i vitamine (D, C, B).
Zasluga korporacije „Tjanši“ je u tome što je, zahvaljujući enzimolitičkoj obradi goveđeg koštanog brašna uz brzo isušivanje, uspešno stabilizovan jon kalcijuma, kojeg organizam apsorbuje u vidu pozitivnog katjona do 90% (kod svih drugih tehnologija biološka iskoristivost varira od 2 do 40%).
Važno je napomenuti da kineski biokalcijum sadrži i druge važne komponente: fosfor, vitamine (B1, B2, B6, B12, A, C, D, E, folnu kiselinu), belančevine, amino-kiseline (8 vrsta) i 17 mikroelemenata (cink, gvožđe, bakar, mangan, jod, kalijum, magnezijum i dr.).

Indikacije za primenu „BIOKALCIJUMA“ kod prevencije oboljenja i kao opšte lekovito sredstvo:
  • period ispitnih rokova;
  • kod povećanog intelektualnog i fizičkog opterećenja;
  • stresne situacije;
  • gubitak sjaja kose i kože;
  • period aktivnog rasta organizma (period puberteta);
  • ronioci, radnici u metrou, rudari i drugi koji rade u uslovima nedostatka sunčeve svetlosti;
  • u praksi sportske medicine;
  • za prevenciju paradontoze i zubnog karijesa;
  • nesanica, vrtoglavica, loše pamćenje;
  • opšta slabost, pospanost, razdražljivost.

Indikacije za primenu „BIOKALCIJUMA“ kod bolesti u kombinaciji s medikamentnom terapijom:
  • kod oboljenja sistema organa za kretanje, uključujući artritis, artrozu itd.;
  • prelomi kostiju, povrede tetiva;
  • alergija;
  • metabolički sindrom;
  • sindrom hroničnog umora;
  • disfunkcija štitne žlezde;
  • grčevi;
  • psihastenija;
  • discirkulatorna encefalopatija;
  • arahnoiditis;
  • vegetativno-vaskularna distonija cerebralnog tipa;
  • vertebrogena oboljenja perifernog nervnog sistema;
  • dečija cerebralna paraliza;
  • Parkinsonova bolest;
  • migrena;
  • neurastenija;
  • neuralgija trigeminusa i facijalisa;
  • poliradikuloneueropatija;
  • autoimuna oboljenja (sklerodermija, reumatoidni artritis i dr.);
  • suva koža, krta kosa i nokti;
  • bronhijalna astma;
  • kamen u urinarnom traktu;
  • zatvor.

Način primene:
Sadržaj kesice preliti mlakom vodom do 40°C (jer preko 40°C počinje denaturacija belančevina i prah se zgrušava), promešati i popiti 10-15 minuta pre jela, ili prah dodati u hranu (sremski sir, sirni namaz, jogurt).
Ne treba ga sipati u čaj ili kafu, jer kofein blokira usvajanje kalcijuma.
Kod prehlada: 1 kesica na 500-800 ml vode. Piti u toku dana na svakih 30 minuta (2-3 dana).
Osobe koje pate od nesanice treba da počnu sa 1/3 kesice tokom 14 dana, a zatim po 1/2 kesice.
Najbolji efekat tokom uzimanja «Biokalcijuma» postiže se ako se pije s čajem od šipurka (1 supenu kašiku plodova preliti sa 200 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10-12 sati u termosu).
Doziranje: 1/4-1 kesica dnevno.
Trajanje programa: 1-3 meseca.
Pakovanje: 10 kesica u pakovanju, sadržaj kalcijuma u jednoj kesici  - 400 mg.

Нема коментара:

Постави коментар