четвртак, 28. јун 2012.

GLAVOBOLJA I MIGRENA

Napisao Milan Stanić                                                                                                                         


Glavobolja predstavlja jedan od najsložnijih problema medicine, zato što postoji isuviše mogućih uzročnika, koji mogu izazvati jedan te isti konačni rezultat – glavobolju.
Često je uzrok glavobolje virusna infekcija. Kod nekih žena glavobolja nastaje u periodima koji se podudaraju sa početkom ciklusa. Glavobolje mogu nastajati usled povećanja pritiska ili alergijske reakcije u sinusima glave, tzv. sinusna glavobolja.
Do analognog stanja može dovesti stres. Ponekad glavobolja može biti signal o opasnom stanju krvnih sudova (aneurizme ili začepljenja), ili o nastajanju tumora na mozgu.
Ukoliko patite od  hronične glavobolje, izazvane vama poznatim uzrocima, kao što su: alergija, menstrualni ciklus i mnogi drugi faktori, treballo bi da obratite pažnju na kvalitet ishrane i da primnjujete biološki aktivne preparate.
Zahvaljujući svojoj sposobnosti da stimulišu proizvodnju „korisnih“ prostaglandina, nezamenljive masne kiseline smanjuju grčeve krvnih sudova i mogu smanjiti pojavu glavobolja.
Glavobolja ponekad nastaje usled zloupotrebe ili suviše čestog korišćenja lekova za uklanjanje glavobolje – analgina, kafetina i čak aspirina. Ovi lekovi, ako se koriste često, iscrpljuju rezerve prirodnih supstanci u mozgu koje ublažavaju bol.
Istraživanja su pokazala da dodatne doze vitamina B6 uporedo sa postepenom detoksikacijom organizma putem lagane i redovne redukcije uzimanja lekova protiv glavobolje dovode do rešenja problema.
Kod nekih ljudi se može razviti migrena nakon upotrebe namirnica koje su bogate prostim šećerima, budući da to može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi. Kada jedete zaslađenu hranu, nivo šećera u krvi se brzo povećava. Organizam dobija signal da proizvodi insulin, koji prenosi šećer iz krvi u tkiva za dalje korišćenje ili skladištenje i na taj način vraća nivo šećera u krvi na prethodni nivo.
Upravo prekomeran insulinski odgovor na slatku hranu, pri kojem se izlučuje mnogo insulina, koji snižava šećer u krvi suviše brzo na nizak nivo, i jeste uzrok migrene kod nekih ljudi.
Potrudite se da smanjite upotrebu šećera, kukuruznog sirupa, melase ili namirnica koje su proizvedene od njih, uključujući torte, pite sa slatkim punjenjem, kolače, keks, zaslađene napitke, zaslađene kaše za doručak, slatko i sladoled.
Osim toga, izbegavajte da unosite mnogo hrane koja sadrži skrob, budući da organizam može brzo da ga pretvori u šećer. U takvu hranu ubrajaju se: krompir, pšenica, kukuruz, pirinač i makaroni.
Namirnice ili preparati koji sadrže bakar, mogu doprineti razvoju napada glavobolje, budući da on ima dosta važnu ulogu u metabolizmu nekih supstanci u mozgu, koje izazivaju glavobolju. Ukoliko patite od migrena, nemojte uzimati preparate koji sadrže bakar. Osim toga, izbegavajte da koristite u ishrani namirnice, bogate bakrom, kao što su: čokolada, orasi, pšenične klice i morski plodovi.
Ukoliko imate hronične glavobolje, potrudite se da se oslobodite od kofeinske zavisnosti.
Aspartam, koji čini osnovu popularne zamene za šećer, poznate pod nazivom Nutra Sweet, može isprovocirati napade glavobolje kod otprilike 10 % ljudi, koji imaju predispoziciju za glavobolju.
U potpunosti izbacite iz obroka zamene za šećer (izuzev stevije ekstrakta južnoameričke biljke) i sve namirnice koje ih sadrže. Otprilike polovina ljudi, koja pati od hroničnih glavobolja bilo kojeg porekla, primećuje da alkohol deluje na njih kao pokretač za nastanak ovih simptoma. Među ljudima, koji su podložni napadima migrene, udeo onih koji smatra alkohol njenim uzrokom, uvećava se na 60%.
Nitrati i nitriti, koji su zastupljeni u konzervisanom mesu i parizerima, kod nekih ljudi izazivaju napade migrene.
Crno vino, stari sir, komplikovani sosevi, bogati enzimima, kao i pavlaka, mogu sadržati veliku količinu aminokiseline tiramina, koja kod nekih ljudi nastupa kao inicijator migrenoznih napada.
Čokolada sadrži supstancu koja se naziva feniletilamin i koja može da izazove napad migrene.
MIGRENA nastaje kao posledica privremenog širenja krvnih sudova glave. Migrena predstavlja pulsirajuću glavobolju sa jedne strane, koja polako počinje i traje obično 12-18 sati.
Kod svakog trećeg čoveka koji pati od migrene, primetna je aura (stanje, koje prethodi napadu) 10-30 minuta pre samog napada. U to vreme dolazi do treptanja svetlosti u očima, neosetljivosti i delimičnog privremenog gubitka vida. Takav oblik migrene naziva se klasična migrena. Drugi oblik, pri kojem se ne primećuje aura, naziva se obična migrena.
Do pojave migrene, po pravilu, dolazi nakon određenih vremenskih inervala – mesečno se beleži 2-4 napada. Po pravilu, napadi su češći u periodima emocionalnog stresa.
Upotreba određenih namirnica u ishrani provocira napad. Najčešće su uzročnici stari sirevi, čokolada, kokošja jetra, kobasice, citrusi i kofein. Napadi mogu biti ubrzani upotrebom alkoholnih napitaka, kao i umorom, rashlađivanjem tela, promenom vremena  i temperature, menstruacijom, nastankom ovulacije ili trudnoće.
Migrene su često praćene mučninom, povraćanjem i povišenom osetljivošću prema svetlosti. Jaka glavobolja ponekad izbaci čoveka iz normalnog ritma. Čovek, koji pati od migrene, po pravilu se bolje oseća kad prilegne.
Ponekad se preporučuje psihoterapija. Prema metodi individualne psihohigijenske korekcije ljudi, koje muči migrena, obučavaju se kako da uklone bol, koncentrišući se na protok krvi prema rukama, prilikom pojave prvog simptoma napada. Kako pretpostavljaju lekari, ova metoda biopovratne veze osnovana je na tome da krv kao da se „povlači“ (usmerava na drugu stranu) i ne dospeva u mozak za vreme migrenoznog napada.
Ukoliko je migreni podložna žena, potrebno je da izbegava uzimanje oralnih kontraceptivnih preparata. Oni mogu ubrzati napad migrene.
Kod dece uzrok migrene može postati alergija na namirnicu. Najčešće su napadi izazvani sirom, orasima i čokoladom.
Migrenozna neuralgija je analogna migreni ali, po pravilu, je još teža u svom toku. Obično su žrtve muškarci. Migrenozna neuralgija počinje naglo i obično traje od 15 minuta do 3 sata.
Migrenozna neuralgija često budi čoveka iz sna. Oči tom prilikom suze, nos je začepljen. Za razliku od onih koji pate od migrene, ovaj bolesnik je suviše uzbuđen da bi prilegao. Tokom dana beleži nekoliko napada takve boli, a sve zajedno može potrajati 6-8 nedelja. Zatim bolovi mogu nestati i ne ponavljati se skoro godinu dana.
Migrenozna neuralgija može biti ubrzana upotrebom alkohola, preparata koji šire krvne sudove, nitrata i antihistaminskih medikamenata. Nasledni činilac u slučajevima migrenozne neuralgije nema nikakvu ulogu. Migrena i migranozna neuralgija nazivaju se vaskularnim bolestima, budući da pri njihovom nastanku dolazi do promena u krvnim sudovima.

BIOKOREKCIJA MIGRENE I GLAVOBOLJE
Prva faza – uspostavljanje narušenog metabolizma i mikrocirkulacije moždanog tkiva.
1.    „BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE - TABLETE“: uzimati pre jela, rastvarajući u ustima 2 puta po 2 tablete dnevno. Popiti sa 1/2-1 čašom mlake vode.
2.    „BIOKALCIJUM ZA POBOLJŠANJE RADA MOZGA“: uzimati ujutru, 30 minuta pre doručka, po 1 kapsulu sa 250 ml vode.
3.    „BIOCINK“: uzimati po 2 kapsule uveče, 1,5 sat nakon večere, sa 250 ml vode.
4.    „ANTILIPIDNI ČAJ“: ujutru, sat premena pre uzimanja hrane, preliti jednu kesicu čaja sa 500 ml vruće vode i sačekati da odstoji 15 minuta, piti malim gutljajima 10-15 min. Istu kesicu popariti sa 500 ml vode i popiti popodne.
Predviđena doza za kuru: 1 mesec.

Druga faza – održanje normalnog metabolizma nervnog tkiva, odbrana organizma od uticaja stresa i umirujuće dejstvo.
5.    „ČAJ ZA MRŠAVLJENJE“: preliti jednu kesicu čaja litrom vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 7-14 minuta. Uzimati jednu čašu 4 puta dnevno.
6.    „TABLETE ZA SPAVANJE“: uzimati po 1 tabletu 1-2 sata pre potrebnog sna, dobro sažvakavši tabletu i ispivši 0,5 čaše mlake vode.
7.    „SPIRULINA“: 2 puta po 2 prethodno izmrvljene tablete dnevno, 1,5 sat vremena nakon ručka i večere, piti sa toplim čajem od šipka do 300 ml tokom 7 dana, zatim je dozu potrebno povećati na najviše 5 tableta jedanput dnevno nakon ručka.
8.    „SAN GAO“: uzimati 2 puta po 2 kapsule dnevno pre jela, piti sa čajem.
Predviđena doza za kuru - 2 meseca.
Trajanje osnovnog programa korekcije - 3 meseca.
U toku godine sprovode se najmanje 2 kure lečenja.

GLAUKOM

Napisao Milan Stanić                                                                                                          


BIOKOREKCIJA GLAUKOMA

Osnovni simptom je povećanje očnog pritiska, mada u 25 % slučajeva ostaje neprimećen. Ukoliko se ne sprovodi lečenje, koje smanjuje očni pritisak, glaukom dovodi do progresivnog pogoršanja vida i, na kraju, do slepila. Pri povećanju pritiska, unutar očne jabučice dolazi do neprekidnog pritiskanja očnog nerva i kao posledica toga do njegove lezije.
Postoje dve vrste glaukoma: prosti („otvoreni ugao“), koji se susreće kod 90 % bolesnika, i kontinualni („zatvoreni ugao“). Prost glaukom protiče bez simptoma tokom nekoliko godina, a kod kontinualnih glaukoma odmah se javlja bol i crvenilo, kao i zastoj tečnosti unutar oka, dok pritisak naglo raste. Oblik kontinualnog glaukoma može izazvati slepilo za samo nekoliko dana ukoliko se ne primeni lečenje, dok se kod prostog oblika glaukoma tek nakon dugogodišnjeg postepenog povećanja pritiska ozbiljno pogoršava vid.
Verovatnoća oboljenja od glaukoma je visoka ukoliko je neko od bliskih rođaka takođe imao isti problem. Svi ljudi u uzrastu preko 40 godina treba tri puta godišnje da posete očnog lekara i provere da li je došlo do pojave glaukoma, dok oni, koji se ubrajaju u rizičnu grupu, treba da se pregledaju svake godine.
Za vitalne funkcije nervnog tkiva potreban je unos dovoljne količine tijamina, njegov deficit može dovesti do povrede očnog nerva usled porasta očnog pritiska kod glaukoma.
Dosadašnja medicinska ispitivanja pokazala su da dugotrajan unos tijamina i drugih vitamina B kompleksa poboljšava vid kod ljudi u ranim stadijama glaukoma. Deficit vitamina C može izazvati povećanje očnog pritiska, dok unos 3-4 grama vitamina C na dan poboljšava stanje.
Usled deficita vitamina A ponekad se povećava očni pritisak. Dodatni unos ovog vitamina može smanjiti pritisak.
Bioflavonoid Rutin smanjuje očni pritisak kod ljudi koji imaju oblik prostog glaukoma. Pri medicinskim ispitivanjima zabeleženo je da se očni pritisak smanjivao na 15 % i više nakon dodatnog unosa ove supstance, koja je nalik vitaminu.
Treba izbegavati unos kofeina. Merenja očnog pritiska tokom ekperimenta pokazala su da se pritisak znatno povećava nakon unosa kafe sa kofeinom.
Smanjite unos masnih kiselina. Industrijski proizvođači koriste polinezasićene masnoće koje ubrzo užegnu, a stabilnost im poboljšavaju tako što ih izlažu dejstvu visokih temperatura.
Postoje podaci o tome da su masne kiseline takve transformisane konfiguracije štetne po čoveka zbog mnogih svojih osobina, i posebno, da povećavaju očni pritisak kod ljudi koji imaju predispoziciju za nastanak glaukoma.
Koristite u ishrani hladno ceđeno maslinovo ulje. Zasićene masnoće, npr. maslac, ne izlažu se visokim temperaturama. Duboko zamrzavanje može pokvariti masnoće dobrog kvaliteta i zato izbegavajte duboko zamrzavanje vaših namirnica.
Jelovnik sa izuzetno visokim sadržajem belančevina može dovesti do povećanja očnog pritiska.

BIOKOREKCIJA GLAUKOMA

Prva faza – uspostavljanje poremećenog metabolizma i mikrocirkulacije krvnih sudova očne jabučice.
1.    „BIOKALCIJUM ZA POBOLJŠANJE RADA MOZGA“: uzimati ujutru, 30 minuta pre doručka, po 1 kapsulu sa 250 ml vode.
2.    „BIOCINK“: po 2 kapsule uveče, sat i po nakon večere, popiti sa 250 ml čaja.
3.    „VEJKAN“: uzimati 1 kapsulU 2 puta dnevno sat ipo  posle jela.
4.    „ANTILIPIDNI ČAJ“: ujutru, sat vremena pre uzimanja hrane sipati na jednu kesicu čaja 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min, piti malim gutljajima u toku dana.
Predviđena doza za kuru: 1 mesec.

Druga faza – održavanje normalnog metabolizma u unutrašnjoj sredini oka.
5.    „SPIRULINA“: po 2 kapsule 2 puta dnevno, sat i po vremena nakon ručka i večere, piti sa toplim čajem od šipka do 300 ml tokom 7 dana, zatim je dozu potrebno povećati na najviše 5 kapsula jedanput dnevno nakon ručka. Ne primenjivati u slučaju patologije bubrega (akutna i hronična bubrežna insuficijencija, glomulonefritis).
6.    „VEJKAN“: 1 kaps. 1-1,5 nakon ručka, popiti sa 250 ml vode.
7.    „SAN GAO“: uzimati po 2 kapsule 2 puta dnevno pre jela, piti sa čajem.
8.    „BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE - TABLETE“: uzimati pre jela, rastvarajući u ustima po 2 tablete 2 puta na dan. Popiti sa ½-1 čašom mlake vode.
Predviđena doza za kuru: 2 meseca.
Trajanje osnovnog programa korekcije: 3 meseca.
Tokom godine sprovode se najmanje 3 kure lečenja.

GIHT

Napisao Milan Stanić                                                                                                            


Giht je oboljenje koje je povezano s poremećajem razmene  i nagomilavanjem viška proizvoda belančevinaste razmene u organizmu -  mokraćne kiseline. Kod povećanog nivoa mokraćne kiseline u organizmu, njen sadržaj u sinovijskoj tečnosti u zglobovima se takođe povećava i nakon dostizanja određene koncentracije počinju da se stvaraju kristali njenih soli – urati.
Kristalni artritis-giht pripada grupi distrofičkih, neinfektivnih artritisa. Oboljenje pripada takozvanim nasledno-konstitucionim stanjima, jer se najčešće sreće u nekim porodicama i u nekoliko generacija.
Od gihta najčešće oboljevaju muškarci. Kliničko oboljenje se manifestuje napadima akutnih bolova koji se najčešće javljaju u zglobovima palca noge, pri čemu dolazi do povećanja temperature, zglob otiče, koža iznad njega crveni, postaje zategnuta, sjajna. Prvi napadi traju obično 3-4 dana. Kasnije se akutni napadi periodično ponavljaju.
Razvoju gihta doprinose: preterana težina, masna hrana, konzumiranje suvih vina i piva. Akutni napad izaziva unos velike količine proizvoda koji sadrže mnogo purinskih baza, alkohola, virusne infekcije, stresovi, povrede, lekoviti preparati koji dovode do povećanog sadržaja mokraćne kiseline u krvi.
Hiperurikemija bez simptoma nije bolest, i javlja se u 8-14% slučajeva među odraslim stanovnicima.
Kod laboratorijskih ispitivanja nivo mokraćne kiseline (hiperurikemija) u krvi značajno se povećava (kod muškaraca preko 460 mMl/l, kod žena – 330 mMl/l). Ipak, karakterističan pokazatelj gihta je smanjeno izlučivanja hormona 17-KS s mokraćom, što se može primetiti ne samo za vreme napada, već i u periodu između napada.

BIOKOREKCIJA GIHTA


Korigovanje ishrane, fizioterapija i masaža.
Dnevni obrok s visokim sadržajem šećera dovodi do nastanka gihta, jer povećava nivo insulina koji sprečava izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma. Fruktoza iz nekih voćki (lubenica, višnja, šipak i dr.) povećava izlučivanje mokraćne kiseline, koja doprinosi razvoju bolesti. Korišćenje veštačkih zaslađivača (aspartam, saharin) ne povećava rizik od oboljenja. Alkohol je proizvod koji najviše doprinosi razvoju gihta. Crveno meso, jetra, bubrezi, beskičmenjaci, rakovi, mahunarke i grašak sadrže mnogo purina od kojih se u organizmu obrazuje mokraćna kiselina. Vitamin A, velike doze nikotinska kiselina mogu da izazovu napad artitisa.
Prva faza – borba protiv upale i izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma preko bubrega.
  1. «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru, sat vremena pre jela preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min. piti malim gutljajima tokom prve polovine dana. Ponovo prokuvati tu istu kesicu čaja i popiti u drugoj polovini dana.
  2. «KORDICEPS» po 2 kapsule ujutru, sat i po posle jela popiti s 250 ml čaja tokom 7 dana, zatim narednih 10 dana uzimati po 3 kapsule i tokom sledećih 14 dana  po 4 kapsule.
  3. «HITOZAN» po 2 kapsule uveče, 30 min. pre jela popiti s najmanje 250 ml čaja tokom 7 dana, zatim narednih 10 dana uzimati po 3 kapsule i tokom sledećih 14 dana  po 4 kapsule. Deci preko 12 godina duplo smanjiti dozu.
  4. «SAN GAO» uzeti po 2 kapsule 2 puta na dan pre jela, piti s čajem.
Predvđena doza za kuru – 1 mesec.

Druga faza – obnavljanje mikrocirkulacije, korekcija metabolizma u koštanom i tkivu hrskavice.
  1. «BIOKALCIJUM» ½ kesice praška razmutiti u 250 ml čaja od šipka (20 zrna da odstoji u termosu 12 sati u 1 lit. vode) uzimati ujutru 30 min. pre doručka, piti malim gutljajima.
  2. «SPIRULINA» po 4 tablete 30 min pre večere piti sa čajem od šipka.
  3. «BIOCINK» po 2 kapsule uveče sat i po posle večere popiti sa 250 ml vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Treća faza – čišćenje krvnih sudova, poboljšanje procesa razmene.
  1. «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru sat vremena pre jela preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min, piti malim gutljajima tokom dana.
  2. «HOLIKAN» po 2 kapsule ujutru 30 min pre doručka, piti s čajem.
10. «VEJKAN» uzimati po 2 kapsule 2x – 1,5h posle jela, piti s čajem.
11. «SPIRULINA» 4 tablete 30 min. pre večere, popiti sa čajem od šipka

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije – 3 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.

GASTRITIS

Napisao Milan Stanić                                                                                                                 


Akutni gastritis – hronična upala sluzokože želuca i dvanaestopalačnog creva, nastaje usled trovanja alkoholom, gljivama, otrovima koji se nalaze u hrani, lekovima (aspirin, kortizon, citostatici) i usled jakog stresa. Naročito je opasno kada upala prodre toliko duboko u želudačne zidove da izazove krvarenje: hronični erozivno-ulcerozni gastritis.
Preko 50% od ukupnog broja svih osoba starijih preko 50 godina, ima hronični gastritis, koji u većini slučajeva ne izaziva nikakve tegobe.
Hronični gastritis je upala sluzokože želuca, kod koje izraženost i nivo poremećaja funkcija želuca (sekretorna, motorna, inkretorna) u mnogo čemu zavisi od uzroka koji  su doveli do nastanka tih oboljenja.
Postoje tri vrste hroničnog gastritisa – auto-imunološki gastritis (naprimer, kod B12 – deficitne anemije), hronični gastritis koji nastaje usled infekcije mikrobima (Helicobacter pylori ) i kombinacija ove dve vrste.
Dugo se smatralo da u želucu nema bakterija. Međutim, nedavno je otkrivena jedna bakterija – helikobakterpilori, koja odlično živi u kiseloj sredini želuca i upravo je ona uzrok oštećenja sluzokože. Zbog toga dolazi do smanjenja proizvodnje želudačnog soka, i supstance (unutrašnji faktor) koja je važna za apsorbovanje vitamina B12 što, na svoj način, dovodi do anemije.
Uzroci koji dovode do razvoja hroničnog gastritisa su: poremećena ishrana, preterano konzumiranje alkohola, cigareta, loši radni uslovi, alergija na hranu, upalni procesi organa u trbušnoj duplji i endokrinog sistema, nedostatak gvožđa i dr.
Hronični gastritis može da prati povećana, normalna ili smanjena funkcija stvaranja kiseline.
Kod hroničnog gastritisa s normalnom ili povećanom sekretornom funkcijom javlja se gorušica, tupi bolovi u epigastrijumu, podrigivanje, sklonost ka zatvorima. Kod smanjene sekretorne funkcije javlja se osećaj težine i tupi bolovi u epigastrijumu, mučnina, podrigivanje sa zadahom, nadutost stomaka, prolivi.

BIOKOREKCIJA GASTRITISA

Prva faza – normalizacija izlučivanja kiselina i sekretorne funkcije u gastro-intestinalnom traktu.
1.    «DIGEST» uzimati po 2 tablete 2 puta na dan posle svakog obroka bez obzira na period aktivnog rada meridijana, dobro sažvakati. Popiti sa ½ -1 čašom vode.
Predviđena doza za kuru lečenja – 3 nedelje.

Druga faza – borba s mikroorganizmima
2.    «KORDICEPS» po 2 kapsule ujutru 30 min pre doručka popiti sa 250 ml pročišćene vode.
Ne preporučuje se deci do 6 godina, trudnicama i dojiljama.
3.    «HITOZAN» po 2 kapsule uveče razmutiti (nakon otvaranja kapsule) sa 100 ml pročišćene vode u koju se doda 5-10 kapi isceđenog soka od limuna, piti malim gutljajima u trajanju 5-10 minuta.
Predviđena doza za kuru  – 50 dana.

Treća faza – regeneracija tkiva želuca, povećanje funkcionalne aktivnosti i normalizacija poremećenih procesa razmene.
4.    «BIOKALCIJUM» uzeti po jednu kafenu kašičicu sa 250 ml vode ujutru, 30 min. pre doručka, piti  malim gutljajima.
5.    «BIOCINK» po 2 kapsule uveče, 2 sata posle večere, popiti sa 250 ml vode.
6.    «VEJKAN» po 1 kapsulu, poželjno je od 21 do 23 časa, popiti sa 250 ml pročišćene vode.
7.    «SAN GAO» Način upotrebe: po 1 kapsula 2 puta na dan 30 min. pre jela, popiti s vodom.
Predviđena doza za kuru  – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa – 3 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.

EPILEPSIJA

Napisao Milan Stanić                                                                                                               


Naš mozak, nalik na neverovatno složen i munjevito brz računar, u stanju je da brzo obrađuje milijarde informacionih poruka na podsvesnom nivou, reguliše milijarde istovremenih procesa u organizmu, koordiniše pokrete svih delova tela, dok na svesnom nivou omogućuje mišljenje, govor, pažnju i reakciju na okolinu.
Kod nekih ljudi iz ovih ili onih razloga dolazi do neusklađenosti elektrofizioloških procesa u mozgu, čija posledica su abnormalna intenzivna pražnjenja pojedinih nervnih ćelija. Takvi nagli momenti električne aktivnosti izazivaju napade, i ovakvo stanje je široko poznato pod nazivom „epilepsija“.
Epilepsija poprima različite oblike: Grand mal, veliki epileptični napad podrazumeva gubitak svesti za kojim sledi dugotrajno grčenje mišića; pti mal, mali epileptični napad, kada  izostaju grčevi, i samo nastupa privremeni gubitak svesti, podrazumeva da čovek nekoliko minuta bukvalno nije „prisutan“; postoji i naročit oblik napada, status epileptikus temporalis, izazvan napadima u predelu slepoočnica, jer u tom delu i nastaju – čovek je u stanju da hoda, govori i vrši različite radnje, konfuzan je i dezorjentisan ili smanjenog nivoa svesti, ali u potpunosti ne gubi svest.
Abnomalna električna aktivnost slepoočnog dela mozga izaziva čudne efekte, kao što su: podrhtavanje usana, slušne, vizuelne i mirisne halucinacije. U nekim slučajevima čovek  u toku napada nije u stanju da razume šta mu se govori, ne može da imenuje predmete i ljude ili ne razlikuje note i melodije.
Epilepsija može da nastane nakon povrede glave, nakon teške virusne infekcije, koja zahvata mozak (npr. meningitis ili encefalitis), a takođe kao posledica insulta ili tumora mozga. U nekim slučajevima čak ni detaljno ispitivanje ne može pomoći u utvrđivanju uzročnika napada.
Ketonska dijeta, koja praktično izuzima šećer i ugljene hidrate koji su po sastavu slični skrobu, ali ima visok sadržaj masti, koristi se kao sredstvo za lečenje epilepsije kod dece u onim slučajevima, kada lekovi ne daju značajan rezultat. Kod nedostatka skroba i šećera organizam može koristiti masnoće kao izvor energije. Pritom dolazi do formiranja proizvoda takve razmene, koji se nazivaju ketonima. Odatle i naziv dijete – ketonska, tj. ona koja proizvodi ketonska tela.  Način, na koji ketoni snižavaju električnu aktivnost, povezanu sa napadima, zasada u potpunosti nije jasan.
Ove supstance naročito smanjuju apetit, izazivajući hemijske promene u centru za varenje hrane, koji je smešten u mozgu, i verovatno, zahvaljujući sličnim promenama ketoni sprečavaju nastanak svojevrsnog „kratkog spoja“.
Glavni problem pri sprovođenju takve dijete sastoji se u tome da dijeta sadrži isuviše malo belančevina, koje su potrebne organizmu u razvoju, kao i previše masnoća, koje nesumnjivo štete zdravlju.
Folna kiselina može biti korisna kod epilepsije iz sledećih razloga. Nakon napada sadržaj folne kiseline u mozgu opada. Preparati koji sprečavaju grčeve takođe snižavaju nivo folne kiseline u krvi,  zbog čega se pretpostavlja da deficit vitamina u oba slučaja može doprineti većoj učestalosti napada.
Kod ljudi, koji pate od napada, smanjuje se takođe nivo vitamina B1 (tijamina). Njegov nizak nivo u krvi može biti posledica unosa preparata protiv grčenja.  Pojedini podaci omogućuju pretpostavku da je nizak nivo tijamina u stanju da izazove napade.
Poznato je da deficit vitamina B6 može biti uzročnik napada i da, poput slučaja sa folnom kiselinom i tijaminom, unos preparata protiv grčenja smanjuje sadržaj piridoksina B6 u organizmu. Ukoliko se ovaj vitamin uključi u obrok, dolazi do slabljenja napada.
Vitamin E znatno smanjuje učestalost napada kako kod dece, tako i kod odraslih. Kao i u slučaju sa vitaminima B grupe, preparati protiv grčenja ponekad izazivaju deficit vitamina E.
Verovatnoća nastanka napada raste u slučaju deficita magnezijuma. Čak i u slučaju normalnog unosa magnezijuma i pri normalnom nivou u krvi ponekad dolazi do relativno kratkotrajnog deficita kod stresa, vrućine ili nakon teškog fizičkog napora, i takav deficit već je u stanju da izazove napad.
Aminokiselina taurin suzbija abnormalnu električnu aktivnost mozga. Oblasti mozga, u kojima se odvija takva aktivnost, po svemu sudeći, sadrže smanjenu količinu taurina. Unos ove aminokiseline može da smanji učestalost napada i omogući smanjenje doze preparata protiv grčenja. Aspartam, supstanca sa slatkim ukusom, koja se koristi kao dodatak za dijetetske napitke, puding, žele, jogurt, može kod nekih ljudi izazvati napade. Pošto je aspartam belančevina, on ponekad izaziva alergijske reakcije, od kojih jedna verovatno predstavlja uzrok abnormalne električne aktivnosti mozga.

BIOKOREKCIJA EPILEPSIJE

Prva faza – uspostavljanje narušenog metabolizma i mikrocirkulacije moždanog tkiva.
1.    „BIOKALCIJUM ZA POBOLJŠANJE RADA MOZGA“: uzimati ujutru, 30 minuta pre doručka, po1 kapsulu sa 250 ml vode.
2.    „BIOCINK“: uzimati po 2 kapsule uveče, 2 sata nakon večere, sa 250 ml vode.
3.    „TABLETE ZA SPAVANJE“: uzimati po 1 tabletu 1-2 sata pre potrebnog sna, dobro sažvakavši tabletu i ispivši 0,5 čaše mlake vode.
Doza predviđena za kuru: 1 mesec.

Druga faza – održavanje normalnog metabolizma nervnog tkiva.
4.    „IKAN“: po 3 kapsule ujutru, 30 minuta pre doručka, popiti sa 250 ml vode.
5.    „VEJKAN“: po 1 kapsulu u popodnevnim satima, 1-1,5 sat nakon unosa hrane, popiti sa 250 ml vode.
6.    „SAN GAO“: uzimati po 2 kapsule 2 puta na dan, piti sa vodom.

Predviđena doza za kuru: 1,5 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije: 2,5 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure lečenja.
.

DOBROĆUDNI TUMORI MLEĆNIH ŽLEZDI

Napisao Milan Stanić 


Mnoge žene pate od bolnih tumora mlečnih žlezda u toku celokupnog reproduktivnog perioda života. Simptomi se pojačavaju i slabe u skladu sa ciklusom, dok su kod nekih žena simptomi prisutni sve vreme.
Fibrocistitis se sreće kod žena u uzrastu od 30 do 50 god. retko nakon menopauze. U mlečnim žlezdama se obrazuju ciste ispunjene tečnošću kao i tumori, koji umeju biti vrlo bolni, i koji se uvećavaju i smanjuju u zavisnosti od faza ciklusa. Kod mlađih žena češće dolazi do pojava čvrstih tumora, koji se nazivaju fibroadenomi ili mastopatije, po pravilu ne izazivaju posebne bolove, ali ih ne treba zanemarivati.
Dobroćudni tumori ponekad prelaze u zloćudne, i zato je potrebno pokloniti pažnju bilo kojem tumoru mlečnih žlezda. Ne računajte na to da će on proći sam od sebe, i obratite se lekaru.
Svi tumori moraju biti pregledani od strane specijaliste, koji zna da li treba uraditi mamografiju, ultrazvuk ili biopsiju, ukoliko uobičajeno lečenje ne daje rezultate.
Vitamin E olakšava simptome oboljenja kod većine (ali ne kod svih) žena, uključujući pritom i smanjenje veličine i broj bolnih cista pri fibrocistitisu mlečne žlezde i fibromioma materice.
Nezamenljive masne kiseline (pre svega, linolna kiselina) smanjuju bolnu osetljivost grudi u slučaju mastalgije i hronične mastopatije, a takođe smanjuju bol, broj i veličinu cista kod fibrocistitisa mlečne žlezde.
Delovanje ovih masnih kiselina je povezano sa tim što su oni prethodnici „korisnih“ ekozanoida, koji dovode do slabljenja bola i upala. Kombinujući dva različita izvora nezamenljivih masnih kiselina, linolnu kiselinu i riblje ulje u odnosu 1:4, možete ostvariti dobar rezultat.
Deficit joda doprinosi razvoju tumora i cista mlečne žlezde, kako kod životinja, tako i kod čoveka, dok preparati joda čine ovaj proces povratnim.
Obrok sa visokim sadržajem zasićenih masti i visoke kalorijske vrednosti doprinosi razvoju tumora i cista mlečne žlezde, verovatno, usled pojačanog lučenja ženskih polnih hormona. Smanjite kalorijsku vrednost obroka na nivo koji će vam omogućiti optimalnu težinu i sadržaj masnoća u organizmu.
Smanjite unos masnoća kako bi na njih odlazilo 30% ukupne kalorijske vrednosti obroka, i to oko 10% na zasićene masti (masnoće životinjskog porekla, žumance), oko 10% na mononezasićene (maslinovo ulje, riblje ulje) i oko 10% na polinezasićene (kukuruzno, suncokretovo ulje).
Kofein, koji se nalazi U kafI, pojedini osvežavajući napici, čokolada i njoj slična supstanca teobromin, koji se nalazi u čaju, pojačavaju dejstvo različitih žlezda, kao i mlečnih. Pojačana aktivnost bez stimulacije hormona, koji izazivaju proizvodnju mleka, može dovesti do formiranja cista i tumora ispunjenih tečnošću.
Ukoliko bolujete od bolnih tumora mlečne žlezde i materice, potrudite se da isključite iz obroka sve namirnice koje sadrže kofein i teobromin.

BIOKOREKCIJA MASTOPATIJE

Prva faza – čišćenje krvnih sudova, normalizacija metaboličnih procesa i stimulacija imunološkog sistema.

1. ANTILIPIDNI ČAJ: ujutru, sat vremena pre uzimanja hrane sipati na jednu kesicu čaja 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min, piti malim gutljajima tokom 10-15 minuta u prepodnevnim časovima. Podgrejati preostalu količinu i popiti u popodnevnim časovima.
Ne preporučuje se: trudnicama i dojiljama.
2.  BIOKALCIJUM: uzimati ujutru po 1 kafenu kašičicu na 250 ml vode 30 minuta pre doručka, malim gutljajima.
3.  BIOCINK: uzimati po 2 kapsule uveče, 1,5 sat nakon večere, sa 250 ml vode.
4. BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE - TABLETE: uzimati pre jela, rastvarajući u ustima 2 puta po 2 tablete dnevno. Popiti sa 1/2-1 čašom vode.
Predviđena doza za kuru - 1 mesec.

Druga faza – poboljšanje rada jetre i normalizacija funkcija endokrinog sistema.

5.    „VEJKAN“: po 1 kapsulu, trideset minuta pre ručka, popiti sa 250 ml vode.
6.    „HOLIKAN“: po 2 kapsule u popodnevnim satima, 1,5 sat nakon jela, popiti sa 250 ml vode.
7.    „ULJE ŽUTOG NOĆURKA“: uzimati 2 kapsule 2 puta dnevno u toku jela.
8.    „HITOZAN“: po 2 kapsule pre spavanja natašte, uzimati sa čajem – tokom 7 dana, zatim u narednih 10 dana po 3 kapsule, i sledećih 14 dana po 4 kapsule, piti sa 250 ml vode.
Predviđena doza za kuru - 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije - 2 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.

DISBAKTERIOZA CREVA

Napisao Milan Stanić 


Rasprostranjena pojava: susreće se u oko 90% slučajeva među odraslim stanovništvom, i među decom – u 95% slučajeva.
U želucu i dvanaestopalačnom crevu obično nema mikroflore ili postoji siromašna, uglavnom gram-pozitivna mikroflora. Što je deo probavnog trakta distalniji, time je bogatije naseljen mikroflorom. Po pravilu, u crevima su optimalno raspoređeni crevni štapić, bakterije koje izazivaju truljenje, anaerobni i aerobni laktobacili, enterokoke i kvasne gljivice. Ovo stanje se ponekad naziva eubioza.
Normalna crevna mikroflora učestvuje u procesu «zidnog» varenja i sinteze vitamina iz grupe B i vitamina K, čini neškodljivim strane materije (ksenobiotike) radi održanja lokalnog imuniteta. Istovremeno, prilikom smanjene reaktivnosti organizma, crevna mikroflora može da inicira (isprovocira) nastanak atipičnog ulceroznog kolitisa i zloćudnih tumora. Različiti uticaji (psihogeni, hemijski, mehanički, lekoviti – antibiotici i dr.) dovode do promene prirodnog, optimalnog odnosa između mikroflore i na kraju dovode do - disbakterioze.
Aktiviranje uslovno-patogene mikroflore ili pojava patogenih kultura, praćeni su oštećenjem ćelija sluzokože, poremećajem ravnoteže sekrecije i apsorbovanja.
Izdvajaju se sledeće vrste disbakterioze creva:
1.    Disbakterioza kod praktično zdravih osoba (prema uzrastu, češća je kod osoba preko 45 godina) i u dečjem uzrastu, sezonska (na proleće, preko zime) uslovljena hranom, profesionalne prirode.
2.    Disbakterioza kod obolelih (kod oboljenja jetre, gastro-intestinalnog trakta koji nije ifektivne prirode, infekcija, parazita, helmita, ateroskleroze, zloćudnih oboljenja).
3.    Disbakterioza lekovima.
Razlikuju se primarna disbakterioza creva (kod zdravih creva) i sekundarna disbakterioza (kod oboljenja creva).
Osnovni simptomi primarne disbakterioze su: osećaj nelagodnosti, otečenost creva, tegobe u stomaku, prolivi i zatvori, smanjenje imuniteta i radne sposobnosti. Kao indirektna potvrda za postojanje disbakterioze može da posluži redovno otkrivanje velike količine oksalata u mokraći, zbog nedostatka mikroba koji rastvaraju oksalnu kiselinu.
Kod sekundarne disbakterioze gore navedeni simptomi mogu biti prikriveni simptomima osnovnog oboljenja.
Disbakterioza creva je stanje koje se produžava manje-više duži vremenski period, i uz odgovarajuću korekciju može da nestane ili da  poprimi teži oblik. U ostalim slučajevima, disbakterioza je od samog početka praćena različitim simptomima, i ukoliko se ne leči na pravi način, može da poprimi dugotrajan progresivni tok.

BIOKOREKCIJA DISBAKTERIOZE

Najveća aktivnost energetskog meridijana debelog creva je od 5 do 7 časova, tankog creva od 13 do 15 časova.

Prva faza – čišćenje i obnavljanje funkcije creva regeneracijom (obnavljanjem) epitela sa resicama.
1.    «DVOSTRUKA CELULOZA» uveče, 30 min. pre jela, sažvakati ili izmrviti i promešati s vodom 3 tablete i popiti sa 250 ml pročišćene vode. U toku dana piti 2-3 litra tečnosti, računajući i tečnost koja se unosi preko hrane.
2.    «DIGEST» može da se uzima posle svakog obroka bez obzira na period aktivnosti meridijana;  dobro sažvakati po 2 tablete 2 puta na dan. Popiti sa ½ -1 čašom mlake vode.
3.    «BILJNA ESENCIJA ZA MRŠAVLJENJE – TABLETE» uzimati pre jela, dobro sažvakati po 2 tablete 2 puta na dan. Popiti sa ½ - 1 čašom vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Druga faza – obnavljanje poremećene razmene materije.
4.    «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru sat vremena pre jela 2 kesice čaja preliti sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min. piti  malim gutljajima u trajanju od 10-15 min. po 150 ml  tokom prve polovine dana. Ponovo prokuvati te iste kesice i popiti u drugoj polovini dana.
5.    «BIOKALCIJUM» uzimati po jednu kafenu kašičicu sa 250 ml vode, ujutru 30 min pre doručka, piti malim gutljajima.
6.    «BIOCINK» po 2 kapsule uveče sat i po posle večere, popiti sa 250 ml vode.
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije – 2 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.