Giht je oboljenje koje je povezano s poremećajem razmene i nagomilavanjem viška proizvoda belančevinaste razmene u organizmu - mokraćne kiseline. Kod povećanog nivoa mokraćne kiseline u organizmu, njen sadržaj u sinovijskoj tečnosti u zglobovima se takođe povećava i nakon dostizanja određene koncentracije počinju da se stvaraju kristali njenih soli – urati.
Kristalni artritis-giht pripada grupi distrofičkih, neinfektivnih artritisa. Oboljenje pripada takozvanim nasledno-konstitucionim stanjima, jer se najčešće sreće u nekim porodicama i u nekoliko generacija.
Od gihta najčešće oboljevaju muškarci. Kliničko oboljenje se manifestuje napadima akutnih bolova koji se najčešće javljaju u zglobovima palca noge, pri čemu dolazi do povećanja temperature, zglob otiče, koža iznad njega crveni, postaje zategnuta, sjajna. Prvi napadi traju obično 3-4 dana. Kasnije se akutni napadi periodično ponavljaju.
Razvoju gihta doprinose: preterana težina, masna hrana, konzumiranje suvih vina i piva. Akutni napad izaziva unos velike količine proizvoda koji sadrže mnogo purinskih baza, alkohola, virusne infekcije, stresovi, povrede, lekoviti preparati koji dovode do povećanog sadržaja mokraćne kiseline u krvi.
Hiperurikemija bez simptoma nije bolest, i javlja se u 8-14% slučajeva među odraslim stanovnicima.
Kod laboratorijskih ispitivanja nivo mokraćne kiseline (hiperurikemija) u krvi značajno se povećava (kod muškaraca preko 460 mMl/l, kod žena – 330 mMl/l). Ipak, karakterističan pokazatelj gihta je smanjeno izlučivanja hormona 17-KS s mokraćom, što se može primetiti ne samo za vreme napada, već i u periodu između napada.
BIOKOREKCIJA GIHTA
Korigovanje ishrane, fizioterapija i masaža.
Dnevni obrok s visokim sadržajem šećera dovodi do nastanka gihta, jer povećava nivo insulina koji sprečava izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma. Fruktoza iz nekih voćki (lubenica, višnja, šipak i dr.) povećava izlučivanje mokraćne kiseline, koja doprinosi razvoju bolesti. Korišćenje veštačkih zaslađivača (aspartam, saharin) ne povećava rizik od oboljenja. Alkohol je proizvod koji najviše doprinosi razvoju gihta. Crveno meso, jetra, bubrezi, beskičmenjaci, rakovi, mahunarke i grašak sadrže mnogo purina od kojih se u organizmu obrazuje mokraćna kiselina. Vitamin A, velike doze nikotinska kiselina mogu da izazovu napad artitisa.
Prva faza – borba protiv upale i izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma preko bubrega.
- «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru, sat vremena pre jela preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min. piti malim gutljajima tokom prve polovine dana. Ponovo prokuvati tu istu kesicu čaja i popiti u drugoj polovini dana.
- «KORDICEPS» po 2 kapsule ujutru, sat i po posle jela popiti s 250 ml čaja tokom 7 dana, zatim narednih 10 dana uzimati po 3 kapsule i tokom sledećih 14 dana po 4 kapsule.
- «HITOZAN» po 2 kapsule uveče, 30 min. pre jela popiti s najmanje 250 ml čaja tokom 7 dana, zatim narednih 10 dana uzimati po 3 kapsule i tokom sledećih 14 dana po 4 kapsule. Deci preko 12 godina duplo smanjiti dozu.
- «SAN GAO» uzeti po 2 kapsule 2 puta na dan pre jela, piti s čajem.
Druga faza – obnavljanje mikrocirkulacije, korekcija metabolizma u koštanom i tkivu hrskavice.
- «BIOKALCIJUM» ½ kesice praška razmutiti u 250 ml čaja od šipka (20 zrna da odstoji u termosu 12 sati u 1 lit. vode) uzimati ujutru 30 min. pre doručka, piti malim gutljajima.
- «SPIRULINA» po 4 tablete 30 min pre večere piti sa čajem od šipka.
- «BIOCINK» po 2 kapsule uveče sat i po posle večere popiti sa 250 ml vode.
Treća faza – čišćenje krvnih sudova, poboljšanje procesa razmene.
- «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru sat vremena pre jela preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min, piti malim gutljajima tokom dana.
- «HOLIKAN» po 2 kapsule ujutru 30 min pre doručka, piti s čajem.
11. «SPIRULINA» 4 tablete 30 min. pre večere, popiti sa čajem od šipka
Predviđena doza za kuru – 1 mesec.
Trajanje osnovnog programa korekcije – 3 meseca.
U toku godine se sprovode najmanje 3 kure.