среда, 31. јул 2013.

ŠTA DA JEDEMO TOKOM LETA I VELIKIH VRUĆINA

Napisao Milan Stanić

Tokom leta treba jesti namirnice koje prirodno hlade organizam.Pogledajte namirnice
Jang namirnice greju organizam i treba da se jedeu tokom Zime.



Jin namirnice hlade organizam i treba ih jesti tokom Leta.





Jin i Jang namirnice
Namirnice „Jang“
Namirnice „Jin“
- kukuruz - lubenica
- senf - grožđe
- đumbir - nar
- biber beli, crveni, crni - limun
- rotkva - mandarina
- banana - breskva
- kruška - šljiva
- smokve - urma
- krompir - plavi patlidžan
- repa - grašak
- celer - tikvica
- beli luk - kupus
- mahunarke - morska salata (laminarija)
- sočivo - šargarepa
- susam - krastavac
- heljda - peršun
- pšenica - paradajz
- pirinač - spanać
- med - tikva
- propolis - kikiriki
- susamovo ulje - pečurke
- suncokretovo ulje - proso
- kukuruzno ulje - svinjetina
- govedina - tovljeni šaran
- ovčetina - kefir
- piletina - voda
- zečetina - so
- pačetina - skrob
- kravlje mleko - prepeličje jaje
- testenina - sirće
- brašno - deverika
- vino - smuđ
- čaj zeleni - divlji šaran
- čaj crni - kumis
- šećer - stipsa (alaun)
- jaje kokošije - pelen
- orah - navala (prava paprat)
- mladi luk - pupoljci breze

Jang namirnice donose toplotu, čine telo čvršćim. Kod viška njihovog korišćenja javlja se napregnutost, grozničavost, razdražljivost.
Leti, kada je toplo vreme, preporučuje se više jin hrane koja rashlađuje.

Zimi prvenstvo treba davati jang hranu koja zagreva.

Нема коментара:

Постави коментар