Napisao Milan Stanić 02.11.2012.godine.
Ako odemo malo dalje, možemo reći da je moguće opisati zapadne ortomolekularne dodatke s tačke gledišta kineske medicine, i sigurno se na taj način mogu opisati i zapadni lekovi, što će omogućiti njihovu primenu bez uzgrednih efekata.
Jang-ske i Jin-ske namirnice
Namirnice „Jang“
|
Namirnice „Jin“
|
| - kukuruz | - lubenica |
| - senf | - grožđe |
| - đumbir | - nar |
| - biber beli, crveni, crni | - limun |
| - rotkva | - mandarina |
| - banana | - breskva |
| - kruška | - šljiva |
| - smokve | - urma |
| - krompir | - plavi patlidžan |
| - repa | - grašak |
| - celer | - tikvica |
| - beli luk | - kupus |
| - mahunarke | - morska salata (laminarija) |
| - sočivo | - šargarepa |
| - susam | - krastavac |
| - heljda | - peršun |
| - pšenica | - paradajz |
| - pirinač | - spanać |
| - med | - tikva |
| - propolis | - kikiriki |
| - susamovo ulje | - pečurke |
| - suncokretovo ulje | - proso |
| - kukuruzno ulje | - svinjetina |
| - govedina | - tovljeni šaran |
| - ovčetina | - kefir |
| - piletina | - voda |
| - zečetina | - so |
| - pačetina | - skrob |
| - kravlje mleko | - prepeličje jaje |
| - testenina | - sirće |
| - brašno | - deverika |
| - vino | - smuđ |
| - čaj zeleni | - divlji šaran |
| - čaj crni | - kumis |
| - šećer | - stipsa (alaun) |
| - jaje kokošije | - pelen |
| - orah | - navala (prava paprat) |
| - mladi luk | - pupoljci breze |
Stručnjaci ne preporučuju upotrebu više od dve „jin-ske“ namirnice odjednom, jer će organizmu biti teško da se izbori s njima. Kod dugotrajnog viška Jin namirnica, dolazi do utučenosti, javlja se osećaj slomljenosti, preosetljivosti.
„Jang-ske“ namirnice donose toplotu, čine telo čvršćim. Kod njihove veće upotrebe javlja se napregnutost, grozničavost, razdražljivost. Leti, kada je toplo vreme, preporučuje se više „jin-ske“ hrane koja rashlađuje. Zimi prvenstvo treba davati „jang-skoj“ hrani koja zagreva.

Нема коментара:
Постави коментар