субота, 3. новембар 2012.

NAMIRNICE - ISHRANA U ZIMSKOM PERIODU


Napisao Milan Stanić 02.11.2012.godine.



Lepota kineske medicine je u tome što ona može precizno da odredi koji lek i u kojim količinama treba da uzima ovaj ili onaj pacijent. Time se postiže lečenje bez uzgrednih efekata. Svako dobija efikasnu i individualnu terapiju, koja je samo njemu potrebna. Ta osobina tradicionalnu medicinu čini bezopasnom i efikasnom. Zato TKM predstavlja odličnu alternativu ili dopunu zapadnoj medicini, koja različitim pacijentima, za jednu istu bolest, prepisuje jedan te isti lek u istoj dozi. Svaki čovek je univerzalan i neponovljiv i zbog toga nijedan lek ili dodatak ishrani ne mogu da odgovaraju dvema različitim osobama, čak ako boluju od jedne iste bolesti. Zato se kod zapadne metode lečenja često primećuju uzgredni efekti.
Ako odemo malo dalje, možemo reći da je moguće opisati zapadne ortomolekularne dodatke s tačke gledišta kineske medicine, i sigurno se na taj način mogu opisati i zapadni lekovi, što će omogućiti njihovu primenu bez uzgrednih efekata.
Istočnjački lekari kao izvore Jina i Janga široko koriste namirnice, ekstrakte biljaka i trava, uključujući i biološki aktivne preparate.



Jang-ske i Jin-ske namirnice
Namirnice „Jang“
Namirnice „Jin“
- kukuruz - lubenica
- senf - grožđe
- đumbir - nar
- biber beli, crveni, crni - limun
- rotkva - mandarina
- banana - breskva
- kruška - šljiva
- smokve - urma
- krompir - plavi patlidžan
- repa - grašak
- celer - tikvica
- beli luk - kupus
- mahunarke - morska salata (laminarija)
- sočivo - šargarepa
- susam - krastavac
- heljda - peršun
- pšenica - paradajz
- pirinač - spanać
- med - tikva
- propolis - kikiriki
- susamovo ulje - pečurke
- suncokretovo ulje - proso
- kukuruzno ulje - svinjetina
- govedina - tovljeni šaran
- ovčetina - kefir
- piletina - voda
- zečetina - so
- pačetina - skrob
- kravlje mleko - prepeličje jaje
- testenina - sirće
- brašno - deverika
- vino - smuđ
- čaj zeleni - divlji šaran
- čaj crni - kumis
- šećer - stipsa (alaun)
- jaje kokošije - pelen
- orah - navala (prava paprat)
- mladi luk - pupoljci breze
„Jin-ske“ namirnice hlade, čine telo mekim i mlitavim. Kod viška stvaraju osećaj umora, pospanosti, bledila, gubitka apetita.
Stručnjaci ne preporučuju upotrebu više od dve „jin-ske“ namirnice odjednom, jer će organizmu biti teško da se izbori s njima. Kod dugotrajnog viška Jin namirnica, dolazi do utučenosti, javlja se osećaj slomljenosti, preosetljivosti.
„Jang-ske“ namirnice donose toplotu, čine telo čvršćim. Kod njihove veće upotrebe javlja se napregnutost, grozničavost, razdražljivost. Leti, kada je toplo vreme, preporučuje se više „jin-ske“ hrane koja rashlađuje. Zimi prvenstvo treba davati „jang-skoj“ hrani koja zagreva.


Нема коментара:

Постави коментар