Napisao Milan Stanić 02.11.2012.godine.
Ako odemo malo dalje, možemo reći da je moguće opisati zapadne ortomolekularne dodatke s tačke gledišta kineske medicine, i sigurno se na taj način mogu opisati i zapadni lekovi, što će omogućiti njihovu primenu bez uzgrednih efekata.
Jang-ske i Jin-ske namirnice
Namirnice „Jang“
|
Namirnice „Jin“
|
- kukuruz | - lubenica |
- senf | - grožđe |
- đumbir | - nar |
- biber beli, crveni, crni | - limun |
- rotkva | - mandarina |
- banana | - breskva |
- kruška | - šljiva |
- smokve | - urma |
- krompir | - plavi patlidžan |
- repa | - grašak |
- celer | - tikvica |
- beli luk | - kupus |
- mahunarke | - morska salata (laminarija) |
- sočivo | - šargarepa |
- susam | - krastavac |
- heljda | - peršun |
- pšenica | - paradajz |
- pirinač | - spanać |
- med | - tikva |
- propolis | - kikiriki |
- susamovo ulje | - pečurke |
- suncokretovo ulje | - proso |
- kukuruzno ulje | - svinjetina |
- govedina | - tovljeni šaran |
- ovčetina | - kefir |
- piletina | - voda |
- zečetina | - so |
- pačetina | - skrob |
- kravlje mleko | - prepeličje jaje |
- testenina | - sirće |
- brašno | - deverika |
- vino | - smuđ |
- čaj zeleni | - divlji šaran |
- čaj crni | - kumis |
- šećer | - stipsa (alaun) |
- jaje kokošije | - pelen |
- orah | - navala (prava paprat) |
- mladi luk | - pupoljci breze |
Stručnjaci ne preporučuju upotrebu više od dve „jin-ske“ namirnice odjednom, jer će organizmu biti teško da se izbori s njima. Kod dugotrajnog viška Jin namirnica, dolazi do utučenosti, javlja se osećaj slomljenosti, preosetljivosti.
„Jang-ske“ namirnice donose toplotu, čine telo čvršćim. Kod njihove veće upotrebe javlja se napregnutost, grozničavost, razdražljivost. Leti, kada je toplo vreme, preporučuje se više „jin-ske“ hrane koja rashlađuje. Zimi prvenstvo treba davati „jang-skoj“ hrani koja zagreva.
Нема коментара:
Постави коментар