недеља, 18. новембар 2012.

KRAJ MESECA NOVEMBRA

 
DRAGI SARADNICI,
 
OBAVEŠTAVAMO VAS DA JE POSLEDNJI DAN TIENS NOVEMBRA
23.11.2012. do 14h
 
SVE EVENTUALNE ZAHTEVE ZA ISPRAVKE I REKLAMACIJE, MOLIMO DA DOSTAVITE DO
21.11.2012.
 
 
VAŠ TIENS

четвртак, 08. новембар 2012.

NOVO PREDAVANJA O ISHRANI

Napisao Milan Stanić  08.11.2012.godine.  

Predavanja novo

10.11.2012.godine u 18 časova Mala sala Zadudžbine Ilije M.Kolarca.
SAZNANJE
Ulaz beplatan.

Predavanje Mr sc med Dragana Ivanova

ISHRANA I RASPOLOŽENJE
 
Hrana koja stimuliše rad mozga
Namirnice sa antidepresivnim dejstvom
Namirnice koje usporavaju mentalne procese


Organizator udruženje "Život i zdravlje"

недеља, 04. новембар 2012.

OBAVEŠTENJE

Napisao Milan Stanić  03.11.2012.godine.  



Poštovani Saradnici,
Obaveštavamo Vas da zbog državnog praznika Tines neće raditi u ponedeljak 12.11.2012.(ako se pitate koji je to praznik a neradi se 12.11.2012)


Dan primirja u I svetskom ratu 11.11.1918.godine

Srdačan pozdrav,
Vaš Tiens

TIENS DODATNO NAGRAĐUJE

Napisao Milan Stanić  03.11.2012.godine. 


Dragi Saradnici,
 
Tiens dodatno nagrađuje vasu kupovinu u
 
 od ponedeljka 05.11.2012. do četvrtka 15.11.2012.
 
           svaka vaša kupovina preko 100 PV-a se nagrađuje dodatnim popustom od 10%
 
                         a preko 300 PV-a  sa dodatnih 15% popusta!!!
 
Očekujemo Vas!
Srdačan pozdrav,
 
Vaš Tiens
 

GOJAZNOST


Napisao Milan Stanić 03.11.2012.godine.


Ključ za lečenje gojaznosti, makar to bilo rana, urođena ili staračka gojaznost, sastoji se u tome da treba u ishrani upotrebljavati namirnice koje se lako vare, i održavati vatru varenja na maksimalnom mogućem nivou. To znači umereno konzumiranje slatkog, vlažnog i masnog. To takođe znači da se treba odreći hladne hrane i hladnih napitaka. Treba piti tople napitke i u manjim količinama, istovremeno sa hranom. Pored toga, ako se funkcije varenja s godinama pogoršavaju, važno je ne prejedati se.
Redovne fizičke vežbe održavaju cirkulaciju Či, krvi i drugih telesnih tečnosti. Zajedno sa Či energijom, želudac i creva transportuju otpade iz hrane i tečnosti nadole, radi ekstrakovanja iz organizma. Poznato je da redovne fizičke vežbe poboljšavaju peristaltiku i kineska medicinska teorija podržava tu tačku gledišta. Fizičke vežbe, takođe, zagrevaju telo, slično kao što duvanje razgoreva vatru koja se gasi. Redovne umerene fizičke vežbe mogu znatno da poboljšaju varenje i sposobnost slezine da prerađuje masti, vlagu i sluz. Na kineskom bismo rekli da ćemo transformisati „hua“. „Hua“ takođe znači „topiti“. To podrazumeva toplotnu transformaciju. A na srpskom bismo to rekli „otopiti masnoće“.
Novi dijetetski programi se stalno pojavljuju i nestaju. Mnogi od njih se jednostavno ne mogu primeniti na većini ljudi. Na primer, konzumiranje velike količine hladne vode pre jela, kao pokušaj da se dopuni želudac, dovodi samo do prepunjavanja slezine i preteranog vlaženja organizma. Na sličan način, konzumiranje velike količine soka od grejpfurta dovodi do tih istih rezultata. Neki „tečni“ dijetetski programi mogu biti korisni, ali  oni sadrže ovsene mekinje koje znatno doprinose prepunjavanju creva. Kada se mekinje pomešaju sa mlečnim proizvodima i voćnim sokovima, rezultat je još gori, bez obzira na kaloričnost takve smese. Kalorije su kalorije, ali namirnice organizam ne vari i ne apsorbuje isto.
U Kini se smatra da upotreba umerene količine zelenog čaja sa hranom doprinosi varenju i pomaže da se oslobodimo suvišnih kilograma. Zeleni čaj, za razliku od crnog, sadrži malo enzima. Kineska tradicionalna medicina smatra da zeleni čaj jača slezinu, smanjuje nivo vlažnosti i doprinosi transformaciji sluzi. Još jedan korisan napitak, koji smanjuje nivo vlažnosti, priprema se od kineskog ječma. Napitak se priprema u vidu tečne supe ili odvarka, pomaže izlučivanju tečnosti iz organizma preko mokraće. Smatra se da on takođe doprinosi preventivi raka.
Na taj način, prema kineskoj dijetetskoj terapiji, da biste se oslobodili suvišne težine treba da se pridržavate dijete koja je bogata barenim povrćem, celulozom i složenim ugljenim hidratima, tj. hranom koja se lako vari. I obrnuto, treba izbegavati vlažne, hladne ili namirnice koje se teško vare. Pored toga, treba povećati fizičko opterećenje, proći kuru akupunkture ili kineske fito-terapije za jačanje vatre ispod srednjeg žarišta. Profesionalci mogu posavetovati pacijentu kuru samomasaže, koja doprinosi boljem varenju.

субота, 03. новембар 2012.

NAMIRNICE - ISHRANA U ZIMSKOM PERIODU


Napisao Milan Stanić 02.11.2012.godine.



Lepota kineske medicine je u tome što ona može precizno da odredi koji lek i u kojim količinama treba da uzima ovaj ili onaj pacijent. Time se postiže lečenje bez uzgrednih efekata. Svako dobija efikasnu i individualnu terapiju, koja je samo njemu potrebna. Ta osobina tradicionalnu medicinu čini bezopasnom i efikasnom. Zato TKM predstavlja odličnu alternativu ili dopunu zapadnoj medicini, koja različitim pacijentima, za jednu istu bolest, prepisuje jedan te isti lek u istoj dozi. Svaki čovek je univerzalan i neponovljiv i zbog toga nijedan lek ili dodatak ishrani ne mogu da odgovaraju dvema različitim osobama, čak ako boluju od jedne iste bolesti. Zato se kod zapadne metode lečenja često primećuju uzgredni efekti.
Ako odemo malo dalje, možemo reći da je moguće opisati zapadne ortomolekularne dodatke s tačke gledišta kineske medicine, i sigurno se na taj način mogu opisati i zapadni lekovi, što će omogućiti njihovu primenu bez uzgrednih efekata.
Istočnjački lekari kao izvore Jina i Janga široko koriste namirnice, ekstrakte biljaka i trava, uključujući i biološki aktivne preparate.



Jang-ske i Jin-ske namirnice
Namirnice „Jang“
Namirnice „Jin“
- kukuruz - lubenica
- senf - grožđe
- đumbir - nar
- biber beli, crveni, crni - limun
- rotkva - mandarina
- banana - breskva
- kruška - šljiva
- smokve - urma
- krompir - plavi patlidžan
- repa - grašak
- celer - tikvica
- beli luk - kupus
- mahunarke - morska salata (laminarija)
- sočivo - šargarepa
- susam - krastavac
- heljda - peršun
- pšenica - paradajz
- pirinač - spanać
- med - tikva
- propolis - kikiriki
- susamovo ulje - pečurke
- suncokretovo ulje - proso
- kukuruzno ulje - svinjetina
- govedina - tovljeni šaran
- ovčetina - kefir
- piletina - voda
- zečetina - so
- pačetina - skrob
- kravlje mleko - prepeličje jaje
- testenina - sirće
- brašno - deverika
- vino - smuđ
- čaj zeleni - divlji šaran
- čaj crni - kumis
- šećer - stipsa (alaun)
- jaje kokošije - pelen
- orah - navala (prava paprat)
- mladi luk - pupoljci breze
„Jin-ske“ namirnice hlade, čine telo mekim i mlitavim. Kod viška stvaraju osećaj umora, pospanosti, bledila, gubitka apetita.
Stručnjaci ne preporučuju upotrebu više od dve „jin-ske“ namirnice odjednom, jer će organizmu biti teško da se izbori s njima. Kod dugotrajnog viška Jin namirnica, dolazi do utučenosti, javlja se osećaj slomljenosti, preosetljivosti.
„Jang-ske“ namirnice donose toplotu, čine telo čvršćim. Kod njihove veće upotrebe javlja se napregnutost, grozničavost, razdražljivost. Leti, kada je toplo vreme, preporučuje se više „jin-ske“ hrane koja rashlađuje. Zimi prvenstvo treba davati „jang-skoj“ hrani koja zagreva.


четвртак, 01. новембар 2012.

PRVO NAGRADNO IZVLAČENJE


P O Š T O V A N I   S A R A D N I CI !!!



Obaveštavamo Vas da smo imali prvo nagradno izvlačenje u nagradnom takmičenju u prodaji


  
PRIDRUŽITE NAM SE - TREBAJU NAM SREĆNI I ZADOVOLJNI SARADNICI - TAKMIČARI !!!


Sledeća dva nagradna izvlačenja će biti:

 29.11.2012
 i
 27.12.2012


25.10.2012 je bilo prvo izvlačenje nagrada. Nagradjeni su:

·       Branka Adamović iz Šapca - dobitnik OZONATORA
·       Milovan Milošević  iz Ćuprije – dobitnik JASTUKA
·       Gordana Lisov iz Beograda – dobitnik ZUBNE PASTE


                                                            Koordinator Takmičenja
                                                                                                                      
                                                            Branislav Nikodijević
  
                                                             Tel 060 31 00 098


Srdačno Vas pozdravljamo,

Vas Tiens